Bekam ?

                                                         Assalamualaikum ;)

Siapa pernah cuba berbekam? adakah ia menyakitkan? atau ............... ??? 
Admin pernah berbekam di kepala untuk menghilangkan migrain. Alhamdulilah sudah bertambah pulih, kalau stress ja mesti demam je. Admin mahu menjadi ini suatu pengalaman. Rawatan tu admin cuba sekali ja, then mak tak bagi sebab risau darah admin kurang. alahai mak. Biasalah orang tua,mana tak risau.  
   

sumber pak scandal google admin -.- 
Putri punya sampai tiga kali atas kepala,sebab terlalu banyak. dan mak kata macam jeli dan warna darah pekat sangat yang tersangat ! Bermaksud admin kurang dapat oksigen haha admin jarang jogging.

Meh baca sikit. Dari page sini BEKAM TRADITIONAL AND MODERN ! 

Sakit Kepala MIGRAIN
Migrain adalah sakit kepala yang berulang pada satu sisi kepala selama beberapa jam atau juga beberapa hari. Ia berdenyut-denyut dan gejalanya sangat parah. Anda mungkin terasa ingin berbaring di satu tempat yang sunyi. Migrain lazimnya terjadi oleh beberapa tanda misalnya melihat kilatan chaya, lemas, kebas pada kaki dan lengan. Anda juga mungkin akan muntah, mual dan sangat sensitive pada suara mahupun cahaya.

Selepas 3 bulan, sel darah merah di dalam tubuh kita akan mati. Ia mengandungi lebihan asid urik, urea, toksin dan sel darah merah yang rosak. Sel darah kotor ini akan berkumpul di lapisan bawah kulit sebelum dikumuhkan. 

Sel darah ini akan digantikan dengan sel darah merah yang baru. Darah yang baru mengandungi oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh sel tubuh. Sel darah yang rosak (darah koto

r) yang gagal dikumuhkan dan masih hadir dalam sistem aliran darah menyebabkan faktor utama yang mengakibatkan kapilari tersekat dan tersumbat, kesannya akan menganggu pelbagai sistem badan dan menyebabkan kegagalan sistem limfa, ginjal dan hati tidak berfungsi dengan sempurna yang akhirnya akan menyebabkan pelbagai penyakit kronik.

Gejala awal yang dapat dirasai oleh tubuh badan ialah badan terasa lesu, letih, kebas kaki dan tangan, pening, cepat marah, cepat bosan, murung, mudah mengantuk dan mudah pitam.

"Dengan ringkasan di atas, dapatlah disimpulkan keharusan berbekam kepada kita yang mana ia dapat mencegah tubuh badan kita daripada menjurus kepada penyakit-penyakit yang lebih kronik seperti diabetes (kencing manis), darah tinggi, migrain dan sebagainya."
Adalah menjadi tanggungjawab kepada kita untuk memastikan tubuh badan kita sentiasa sihat wal afiat dengan cara berusaha mencegah dan berdoa kepada Allah agar diberikan kesihatan supaya mudah beribadat kepadanya. Insya'Allah...

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...