Cinta? Cabaran ? apakah ?


Assalamualaikum. Cinta ? Apakah itu cinta? Kita tidak tahu makna apa erti cinta? tapi cinta Allah S.W.T yang harus diutamakan. Bagi yang bercinta sebelum berkahwin?atau selepas berkahwin. Memang sebagai islam wajibkan bercinta selepas menjadi suami/isteri orang lain. Memang la sudah dikatakan Bercinta dengan bukan muhrim kita adalah HARAM! 

Tetapi.... apakah cerita di sebaliknya orang yang sedang mengalami percintaan. Allah S.W.T yang sudah pertemukan anda dengan si dia ? sudah ditulis oleh Allah S.W.T sejak ditiupkan roh ke dalam perut ibu.
Subhanallah. Allah S.w.t maha bijaksana lagi maha perkasa. 

kenapa dia dapat bertemu dengan kamu? tapi kesilapan manusia boleh dibetulkan. kalau kesilapan berulang kali....ulang ulang ulang X293264 .Dah jadi dosa besar tu. 
Bercinta jangan lupakan hal dunia akhirat. orang kata makan tak kenyang,tidur tak lena,sebab girlfriend merajuk. handfone takda kredit! -.- Admin ada cerita dari 'kawan-kawan-kawan punya"

Pasangan bahagia itu sudah menjadi suami isteri..alhamdulilah.. tup tup ada sebelum tu mereka bercinta dalam diam. ehem ehem pasangan tu susah nak berdating sebab bukan muhrim,nanti berlaku fitnah katanya,jaga hal diri masing-masing. percaya satu sama lain, dan tidak lupa pada perintah Allah S.W.T. 

Jadi.. kalau nak bercinta lah kan,baik kahwin terus saja ."kalau hukumnya sudah WAJIB -.-" wahai wanita..
1- Bercinta jangan pegang2 jangan pandang2,maruah tergadai.
2- Jaga batas pergaulan dengan kawan lelaki dan perempuan..
3- Kalau nampak lelaki hensem kan,mesti tak dapat nak kawal,
kawal mata tu. O.O
4- Jaga perkataan yang disebut dalam harian, boleh banyakkan selawat.
5- solat jangan dilambat-lambatka nwalaupun kerja dunia belum selesai..

Amalkan surah Ibrahim... (^_^) Insya-Allah

Cinta kepada Allah S.w.t lagi penting................... tapi Allah yang tentukan siapa Si Dia untuk kita, tapi kita boleh berdoa untuk masa depan..

2 ulasan:

MéuzAngelo™ XXIII berkata...

betul tu

Yasmin Aris berkata...

Cinta Allah dulu , nnt dia hantar kat kita seseorang yg cintakan kite ^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...