Ragu-ragu nak masuk ke tidak?

  Assalamualaikum.. selamat menjalani ibadah puasa sekalian. 


Gempak bukan tajuk tu -.- jangan fikir bukan. 


Putri ragu-ragu STPM ini macam mana? kalau putri lepasan SPM2012 tahun ni. Selepas itu,mungkin putri dipilih untuk memasuki PLKN ? Ada Berita mengenai tahun kelahiran 1995 wajib PLKN. terkejut nak tercabut jantung ni bah. 


Putri dari tadi dok usha ni haa.. http://www.mpm.edu.my/home nak mendaftar STPM. 



Nak masuke atau tidak ? pening kepala dibuatnya.. 

Kalau masuk swasta, mahal kos. putri tidak boleh memasuki sekolah kerajaan. 
putri tak nak lagi membebankan orang tua putri :( 
Betul ka?

Kelebihan STPM ni nanti.. 
- Boleh terus ke Degree
- Boleh masuk ke sekolah kerajaan 

Keburukan STPM 
- ujian STPM adalah susah di dunia yang kedua/ketiga?
- kalau gagal ujian beb, memang confirm tak boleh masuk degree. kena diploma dulu.
membazir 2 tahun kot. 


3 ulasan:

Nick Nashram berkata...

mmg untung msk u guna stpm..tgk2 kwn2 yg ambil stpm kuar dah keje skng..masa pon kejap..kena study hard la nak dapat pointer tinggi.

nadia berkata...

nadia lepasan stpm 201o/2011.
So,nadia dah ada pengalaman sikit nak kongsi dgn putri.
STPM ni mmg susah tp kalau kita usaha bersungguh2 insyaAllah benda yg susah tu dipermudahkan.
Yup,lepasan STPM terus buat degree tp pointer kn jaga.

Alhamdulillah, nadia akan smbg belajar ke UUM.

Nadia suggest Putri msk Form 6 dr Kolej swasta. Buat solat istikharah utk dptkan petunjuk mana yg lebih baik. Fighting !

Asningtiyas Nasdja Putri berkata...

waahh trima ksih kawan2 ;) banyak juga pengetahuan yg putri dapat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...