Kanser Wanita


Assalamualaikum. ^^ Exam dah habis,bermulalah lepas ni berupdate-update blog. kikiihkih. Buku ni nampak bagus. " Kanser Wanita - Pencegahan dan rawatan -" 
Jom baca. 

Menurut kajian yang dilakukan IARC ( International Agency for Research on Cancer ), dianggarkan sebanyak 10.9 juta kes kanser dilaporkan di seluruh dunia pada tahun 2002. Daripada 10.9 juta kes,47 peratus kanser yang melibatkan kaum wanita. KANSER PAYUDARA! merupakan kanser paling utama di seluruh dunia. KANSER SERVIKS pula merupakan kanser yang kedua paling utama dalam kalangan wanita. Di Malaysia, kanser payudara paling utama dilaporkan pada 2003. Lima jenis kanser yang paling utama di Malaysia adalah kanser payudara,kanser paru-paru,kanser serviks kanser usus besar dan leukemia.

Kanser yang melibatkan organ reproduktif wanita mempunyai implikasi yang sangat besar kepada kehidupan seorang wanita. Ia disebabkan organ ini merupakan organ yang sangat penting sebagai simbol sifat dan seksualiti seorang wanita. Maka putri sebagai kaum Hawa di bumi ini,kita haru berjaga-jaga ^^ .
             

4 ulasan:

Syuhada berkata...

nauzubillah.....

Asningtiyas Nasdja Putri berkata...

nauzubillah ;)

QasehnyaRania berkata...

seram..:)
lama tak datang sini..pu3 tag pu3..jom tengok
http://lobaksusue.blogspot.com/2012/03/1st-giveaway-by-atirah-hayati.html

teyhasahaje a.k.a NURUL berkata...

moga2 kita semua di jauh kan dr penyakit ini... amin !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...