Cara memulakan blog (1)

    Assalamualaikum.. ^^ Siapa nak jadi blogger ? sila ikut arahan cik putri ---> admin kuah ayam pedas(blog ni la apa lagi)

1- Terlebih dahulu, anda kena ada akaun google dari - www.google.com atau akaun yahoo dari www.yahoo.com. Tetapi lebih baik buat akaun google! sebab para blogger yang guna yahoo,blog mereka ada yang tidak boleh buka dan pelbagai masalah.
2- Buka laman web www.blogger.com.
    :- Tekan - Get started -
    :- Isikan "Create a google account" -> "Name blog" -> "Choose Template"
 Putri sarankan jangan ambil template yang susah untuk background blog, Anda kena pilih templat yang google sediakan.
     Pergi Dashboard -> Design -> Template Designer -> Background

Klik gambar untuk lebih jelas lagi.

3 - Kalau korang mahu edit blog korang kan? nak ubah suai ke? ubah suai kat template designer ni,senang citer. kan ada Templates , Background ,adjust width,layout,advanced. Dekat situ lah tempat nak adjust2. 

Putri sarankan dan nasihat lah, bagi blogger baru. 
- Belajar bahasa blogger -contoh bahasa baku, tapi janganlah ter-over bahasa bakunya! sederhana je. 
- Tulisan entry janganlah kecil sangat sampai tak nampak,kena pakai kanta pembesar.
- paling hot sekali - blog yang simple memudahkan anda.. ^^


2 ulasan:

luqman zakaria berkata...

entry yg berguna untuk someone yg baru nak start blogging! huhu..

saye pon suke ayam!! helloo geng!!haha~

Asningtiyas Nasdja Putri berkata...

haha! terima kasih. luqman
cekik kang :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...