Tradisi melambung Bayi ??

           Assalamualaikum.. yea.. cuaca tak ada hujan..  kurus jugak putri ni.. hekhek ;P perasan =='' 
  Tadi putri makan nasi dengan Ayam masak kicap tapi tak pekat sambil tengok TV3 ...
         yang memang faveret cik putri.. ;D  


 Lepas tu kan kan kan kan kan kan ................................ Ada orang tv -.- berkata..................
     " Tradisi melambung bayi " !!
 ish.. terkejut.. dalam cerita apa ye.. nanti putri check..


  ini putri save image dari pakwe google !! 


Memang ohsem... meh baca selanjutnya pula.. ini dari pakwe google putri pula...

Selain di Indonesia yang kaya dengan tradisi dan adat resam, penonton berpeluang menyaksikan sesuatu yang menarik di Bijapur & Solapur, India. Terkenal sebagai ‘Agra India Selatan’ dan ‘Bandar Tekstil Cadar’, Bijapur & Solapur menyimpan satu tradisi iaitu melambung bayi. Walaupun amalan ini diharamkan oleh kerajaan, ia masih diamalkan oleh segelintir komuniti yang terikat dengan kepercayaan adat dan agama sejak 400 tahun dahulu. Setiap tahun, hampir 1000 bayi akan dilambung dari ketinggian 20 kaki rumah ibadat terpilih dan disambung menggunakan cadar dipegang sekumpulan lelaki.



7 ulasan:

Amyra Azhar berkata...

a,ah pernah dgr dulu, masih diamalkan lgi. bahaya betul!

faizulosman berkata...

apalah nasib bayi tu... kalau jatuh ke... patah sana, patah sini... kn parah namanya...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/01/fahamilah-dia.html

Bobo berkata...

mmg bahaya ni, apa lah kesannya pd anak tu ek?

shark berkata...

ada gak tgk ni smlam
mmg dasyat
x berani shark nk buat.

Lulu Caldina berkata...

bahaya amalan ni.. kesian dengan bayi tu..huhu

Terkini di Lulu-Pages...

zakie_1459 berkata...

sekarang amalan nie dah diharamkan
kerajaan India dah mengharamkan amalan melambung bayi nie

Asningtiyas Nasdja Putri berkata...

betul tu !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...