cara nak selesaikan masalah ibu bapa bertengkar depan anak

            Assalamualaikum dan selamat sejahtera ! 
    Putri nak bagi tau ni.. cara nak selesaikan masalah apabila ibu bapa kita bertengkar depan anak-anak, sebenarnya tu tajuk yang putri nak letak,tapi takut tak muat pulak.. ;D 


  Nak tau tak apa caranya... jom baca seterusnya.. maap kalau entry panjang2 ni ..
 putri nak bahagikan kepada dua.. iaitu - 

 Anak si Ibu bapa mereka
  - Menangis depan makayah kita, dan terus yakin , tegas ! jangan nangis melebih-lebih pulak,sampai kita tak boleh nak bercakap..
  - Cakap terus terang kenapa anda menangis, kenapa anda tak suka mereka bertengkar !
   contoh.. dialog " Mak,Ayah, ! kenapa tiap kali balik lewat rumah mesti gaduh, ABC sayang makayah "
  - Cakap dengan jelas isi luahan hati anda.. jujur tau.
  - Merajuk dengan menangis dalam bilik, jangan lah tak keluar bilik langsung, buat ala-ala merajuk, tapi jangan lah tak makan seminggu,

  Ibu Bapa mereka
   - " ko kenapa asyik salahkan aku je, ko tu tak tolong aku langsung "  jangan salahkan suami ,-.- Kita kena saling memahami dan rasa berslah pada diri masing2..
   - Hati-hati bila bergaduh depan anak ,sebab itu boleh menakutkan anak kita,
   - berbincang dengan sopan santun, jika gaduh tu dah melampau boleh cedera, call police ke? jiran ? lain-lain..


Tau tak kesan anda bertengkar??? Anak akan menjadi bersosial, tidak fikir masak2 sebelum buat keputusan.. 
  Mula hisap dadah,merokok, minum arak.... dah ayat skema pulak -.-''  Memey ar


    Kalau putri marah,sila tegur.. 
jom like !


p/s sebenarnya putri pernah alaminya,dan alhamdulilah kini berubah .. maapkan putri jika salah ^^ saja mahu share

2 ulasan:

▪imie fatima▪ berkata...

yup..very nice entry dear..kesian kan anak2 yg slalu kena side impact bila parents dok bertekak jer.. : Jom singgah blog saya

Asningtiyas Nasdja Putri berkata...

betul tu ^^ putri terjah sana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...