Kurangkan tekanan ketika SPM

        Assalamualaikum.. ^^ hari ni memang bosan gila.. =.= kerja putri asyik keluar masuk dapur je ..hehe anak dara kan xD .. haha pagi tadi dah basuh baju,jemur baju. dah siap.. :) pagi ni cuaca tak panas,macam mana ni.. cucian cucian tu ^_^ ,bila hujan,hati susah..bila cuaca panas ,pun susah.. 


Meh..nak tau tips tak ?? kurangkan tekanan SPM.. kawan putri ni haa mengadu ;P hehe  katanya sakit kepala dan boring tak ada kerja kacau putri malam-malam -.-'' haih .. 

Tips nya adalah.. hehe .. tutup mata..cakkkkkk >.< !! baaaa
   1 - Kurangkan bermesej dengan sapa - sapa pon ..! dengan BF ke? GF ke? BFF ?? kecuali mengenai pasal study atau kecemasan .. dah habis study tu boleh la sms ke call puas2. okay! barulah boleh fokus! 


   2 - Amalkan pemakanan yang seimbang ! kalau kurangkan stress, bukan makan banyak2 yea .. kalau ada masalah,kongsi dengan rakan .. okay.. moga buat yang terbaik ! caiyokk 


   3 - Ketika exam,jangan terlalu gelisah, gopoh gapah, risau,, nanti makin sakit kepala dibuatnya, kita boleh fikirkan yang kita ni boleh buat yang mampu dan yakin dengan kebolehan otak kita.. Ada keyakinan tinggi! 


  4 - Jangan terlalu fikir negatif ! '' Alah, mesti result aku teruk! aku dah agak la..'' Haih, jangan pikir macam tu.. belum ada usaha,doa dapatlah kejayaan... kata orang tua, Perkataan dari mulut boleh jadikan DOA ! 
 Hati-hati.. jangan cepat mengalah macam itu saja !! xD


  5 - Amalkan mengaji ,bagi yang muslim.. SPM ke ?tak SPM ke ? jangan lupa janji kita sebagai hamba Allah.. Amalan kita dihitung kat akhirat.. malu nya kalau kita tak pernah sentuh Kitab Suci, kalau ditanya kelak macam mana? 


  6 - Amalkan tidur dengan surah yassin di sebelah katil.. Putri lena tidur selepas baca yassin..lepas tu letak kat tepi bantal.. Inshallah, korang boleh buat ! :)) ..dan amalkan Doa sebelum tidur.. Banyak berdoa lepas solat.. buat solat sunat hajat ke..^^ 


 7 - buat jadual harian dengan bijak !! nanti senang bila nk blogwalking.. online facebook.. tapi jangan lah masa study buka blog dengan facebook..  subjek tak dapat masuk otak nanti.. 
   Ketika exam ! baca bismillah dan jangan terlalu nervous.. Kang pergi tandas berkali-kali ..hehe..

  Putri doakan semoga berjaya !! SPM tahun ni..mari sama-sama doakan ! amin! xD 
    Boleh tak ! Terjah sini !     (KLIK SINI )


   Sekian !! ^^ terima kasih baca ! maap kalau putri ada tersalah kata.. tegur lah yea...

4 ulasan:

cerita best berkata...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow...follow pakjoe blk tau hahaaha

Asningtiyas Nasdja Putri berkata...

okay.. rasanya cik putri dah lama follow pakjoe
^^

❤ LoVe Cik Fia ❤ berkata...

nice tips! ni antara tips2 yg senang and mudah.. :)

Asningtiyas Nasdja Putri berkata...

hehe.. terima kasih cik fia.. terjah sana !! xD

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...